Δικαίωμα σε παροχές από το κράτος και σε αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Γιατί είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά σου
- Είμαι αναγνωρισμένος/η πρόσφυγας, μπορώ να λάβω κάποιο επίδομα;
Εάν είσαι αναγνωρισμένος/η πρόσφυγας, χωρίς άλλο εισόδημα, δεν εργάζεσαι και έχεις εγγραφεί στον ΟΑΕΔ, τότε μπορείς να λάβεις κάποιο επίδομα. Το ποσό προσδιορίζεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας σου. Η διαδικασία συνήθως μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά ή στον Δήμο που μένεις. Είναι χρήσιμο πριν υποβάλλεις οποιαδήποτε αίτηση, να συλλέξεις όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ρώτα τον Δήμο ή την υπηρεσία που παρέχει το επίδομα τι πρέπει να προσέξεις. Υπάρχουν διάφορα είδη επιδομάτων με διαφορετικά κριτήρια. Για παράδειγμα, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης δίνεται σε άτομα και οικογένειες χωρίς εισοδήματα ενώ, για να λάβεις το Επίδομα Ανεργίας, θα πρέπει να έχεις απολυθεί από νόμιμη εργασία στην οποία εργαζόσουν για συγκεκριμένο διάστημα.
- Είμαι αναγνωρισμένος πρόσφυγας και έχω αναπηρία, μπορώ να λάβω επίδομα;
Στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται επιδόματα ανάλογα με τον τύπο και το ποσοστό αναπηρίας. Αν είσαι άτομο με αναπηρία θα πρέπει να επισκεφτείς το κέντρο κοινότητας του Δήμου σου για να υποβάλεις αίτηση για επίδομα αναπηρίας. Θα πρέπει να έχεις ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Άδεια Διαμονής και τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ). Ολοκληρώνοντας την αίτηση, θα παραλάβεις ένα κωδικό που θα δώσεις στον θεράποντα ιατρό σου και εκείνος θα υποβάλει ηλεκτρονικά φάκελο με την περιγραφή της πάθησης σου. Ύστερα, θα περιμένεις να ενημερωθείς στο κινητό και στο email σου για την ημερομηνία εξέτασής από την επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Η επιτροπή θα αποφασίσει για τον τύπο και το ποσοστό αναπηρίας που έχεις. Αν δικαιούσαι το επίδομα, τα χρήματα θα μπουν στο λογαριασμό που έχεις δηλώσει.
Προσοχή! Το αν δικαιούσαι επίδομα, τι ποσό δικαιούσαι και για πόσο χρονικό διάστημα θα παίρνεις επίδομα, εξαρτάται από τον τύπο της αναπηρίας. Η διαδικασία για την πιστοποίηση της αναπηρίας και την παροχή επιδόματος είναι για όλους, Έλληνες και μη, μια δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται αρκετούς μήνες.
Προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις
- Μπορεί να μην καταλάβεις ακριβώς ποια χαρτιά σου έχουν ζητήσει και να χρειαστεί να πας πολλές φορές στις υπηρεσίες.
- Δεν υπάρχουν διερμηνείς στη γλώσσα σου και όλα τα χαρτιά είναι στα ελληνικά.
- Κάποιες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις τα χαρτιά που σου ζητάνε.
- Έχουν περάσει μήνες από όταν έκανες την αίτηση και ακόμη δεν έχεις λάβει καμία απάντηση.
Πιθανές λύσεις και απαντήσεις
Όσο καλύτερα προετοιμασμένος/η πας σε μια υπηρεσία, τόσο περισσότερο χρόνο θα κερδίσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις από πριν τι θα σου ζητήσουν και να έχεις φωτοτυπίες από όλα σου τα χαρτιά. Αφού παραδώσεις όλα τα έγγραφα σωστά, χρειάζεται και πάλι, επιπλέον χρόνος από τις υπηρεσίες για να εξετάσουν το αίτημά σου. Αν θεωρείς ότι έχεις αδικηθεί ή είναι αδύνατο να συνεννοηθείς ώστε να εξηγήσεις την περίπτωσή σου, είναι χρήσιμο να απευθυνθείς σε κάποιο φορέα που υποστηρίζει άτομα με αναπηρία, ή σε δικηγόρο. Χρήσιμη είναι η επικοινωνία με συλλόγους που ασχολούνται συγκεκριμένα με τα θέματα που σε αφορούν, για παράδειγμα κάποιο σύλλογο γονέων παιδιών με αναπηρία ή τον σύλλογο που ασχολείται με τη συγκεκριμένη αναπηρία.