Δικαίωμα στην Ιθαγένεια
Γιατί είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά σου
Κάποιοι άνθρωποι, αν και έχουν ζήσει στο ίδιο μέρος για πολλά χρόνια, δεν έχουν αποκτήσει ιθαγένεια από το κράτος από το οποίο προέρχονται. Άνθρωποι χωρίς ιθαγένεια συχνά δεν έχουν κανένα έγγραφο που να αποδεικνύει ποιοι είναι, κατά συνέπεια συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε ιατρική φροντίδα και δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Πολλοί άνθρωποι είναι ταυτόχρονα και πρόσφυγες και ανιθαγενείς.
Προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις
- Ένα άτομο χωρίς ιθαγένεια συχνά δεν μπορεί να εργαστεί και να υποστηρίξει την οικογένειά του. Αναγκάζεται να δουλέψει παράνομα και συχνά το εκμεταλλεύονται στην εργασία του.
- Ένα ζευγάρι ανιθαγενών δεν μπορεί να παντρευτεί νόμιμα και δεν μπορεί να δηλώσει επίσημα τη γέννηση των παιδιών του.
- Ένα άτομο χωρίς ιθαγένεια, μπορεί να μην έχει δικαίωμα να επισκεφτεί γιατρό ή να πάρει φάρμακα.
Πιθανές λύσεις και απαντήσεις
- Αν είσαι πρόσφυγας ανιθαγενής, προστατεύεσαι από το προσφυγικό δίκαιο.
Στην Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε ένα άτομο να μπορέσει να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας πολίτης. Θα πρέπει να ζεις για κάποια συνεχόμενα χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα, όμως και πάλι οι προϋποθέσεις δεν είναι ίδιες για όλους. Κράτα ό,τι χαρτιά έχεις που αποδεικνύουν ότι ζεις εσύ και η οικογένειά σου στην Ελλάδα, θα χρειαστούν στην αίτησή σου.
- Είμαι αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Ελλάδα, μπορώ να λάβω ελληνική ιθαγένεια;
Ναι. Μετά από 7 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής μπορείς να ξεκινήσεις τη διαδικασία. Χρειάζονται αρκετά χαρτιά και θα χρειαστεί να περιμένεις πολύ καιρό. Προσοχή! Υπάρχουν περιορισμοί αν έχεις καταδικαστεί για αδικήματα από ελληνικό δικαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσεις με δικηγόρο.
- Μπορούν τα παιδιά μου που πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο να ζητήσουν να πολιτογραφηθούν;
Ναι. Υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες ανάλογα με το αν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή όχι και πόσα χρόνια πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο.