Δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια, απαγόρευση βασανιστηρίων, δουλείας, αυθαίρετης σύλληψης και κράτησης
Γιατί είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά σου
Το να σε αναγκάζουν να δουλεύεις με ελάχιστο ή καθόλου μισθό, για πολλές ώρες και σε κακές συνθήκες, ή να σε αναγκάζουν να κάνεις σεξ με ή χωρίς αντάλλαγμα, ή να σε αναγκάζουν να παντρευτείς σε πολύ μικρή ηλικία, είναι μορφή εκμετάλλευσης ή σύγχρονης δουλείας και απαγορεύεται.
Επίσης, απαγορεύονται κάθε είδους βασανιστήρια, δηλαδή να σου φέρονται απάνθρωπα προκαλώντας σου σωματικό ή ψυχολογικό πόνο για να σε εξαναγκάσουν να δώσεις πληροφορίες ή να σε εκφοβίσουν ή για να κάνεις κάτι που δε θες. Παραδείγματα βασανιστηρίων είναι ο βιασμός, οι απειλές ότι θα κάνουν κακό στην οικογένειά σου, να σε κρατάνε δεμένο για μέρες, κ.ά.
Απαγορεύεται να κρατείσαι σε βρώμικο χώρο ή κελί με πολλά άλλα άτομα για πολλές μέρες, χωρίς να υπάρχει παράθυρο ή σε πολύ κακές συνθήκες χωρίς τα απαραίτητα.
Να ξέρεις ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και σε πολλές χώρες του κόσμου.
Απαγορεύεται να συλληφθείς χωρίς να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση, εκτός αν σε πιάσουν την ώρα που διαπράττεις κάποια παράνομη πράξη. Σε κάθε περίπτωση έχεις δικαίωμα να μιλήσεις με δικηγόρο. Αν δεν έχεις χαρτιά η αστυνομία μπορεί να σε κρατήσει και να σε επιστρέψει στη χώρα σου. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση.
Προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να έχεις;
- Αν συλληφθείς από την αστυνομία και δεν έχεις κατανοήσει τους λόγους και τις διαδικασίες, ένας δικηγόρος μπορεί να σε βοηθήσει.
- Αν απειλούν να σε βασανίσουν ή να κάνουν κακό στην οικογένειά σου και φοβάσαι, τότε κράτα όσα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία μπορείς μέχρι να πας στην αστυνομία.
- Αν έχεις μπει στη χώρα παράνομα και δεν έχεις χαρτιά, είναι πιο εύκολο να σε εκμεταλλευτούν κάποιοι άνθρωποι και να σε αναγκάζουν να δουλεύεις σε πολύ κακές συνθήκες και με λίγα ή καθόλου χρήματα ή να σε υποχρεώνουν να κάνεις πράγματα που δε θες (π.χ. σεξ, παράνομες μεταφορές πραγμάτων).
Πιθανές λύσεις και απαντήσεις
Τι μπορείς να κάνεις;
- Αν κρατείσαι σε Αστυνομικό Τμήμα για πολλές μέρες ή οι συνθήκες κράτησής σου είναι κακές, μπορείς να διαμαρτυρηθείς στις αρμόδιες υπηρεσίες ή να απευθυνθείς στην ελληνική δικαιοσύνη. Ρώτησε κάποιον δικηγόρο.
Αν είσαι θύμα εκμετάλλευσης ή θύμα βασανιστηρίων ή απάνθρωπης μεταχείρισης μπορείς να κάνεις:
- Καταγγελία στην αστυνομία και προσφυγή στην ελληνική δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που θεωρείς ότι δεν βρήκες το δίκιο σου στην Ελλάδα μπορείς να προσφύγεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συμβουλέψου ένα δικηγόρο.
- Κλήση στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (1109).
- Μπορείς να απευθυνθείς σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζουν θύματα βίας.
- Ηλεκτρονική αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη.