Δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και τον γάμο.
Γιατί είναι χρήσιμο στην καθημερινότητά σου
Στην καθημερινότητά σου, το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής σου ζωής προστατεύεται με μερικούς από τους παρακάτω τρόπους:
- Δεν επιτρέπεται σε κανέναν, ούτε στην αστυνομία, να μπαίνει στο σπίτι σου για έλεγχο παρά μόνο αν έχει ειδική εντολή από τις αρχές.
- Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να διαβάσει τα γράμματα και τις επικοινωνίες σου παρά μόνο αν έχει ειδική εντολή.
- Δεν είσαι υποχρεωμένος/η να αποκαλύψεις σε κανέναν τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό και επιθυμίες. Η σεξουαλική σου δραστηριότητα και προτιμήσεις είναι εμπιστευτικές και προστατεύονται από τον νόμο.
Στην Ελλάδα μπορείς να παντρευτείς είτε με πολιτικό γάμο σε Δημαρχείο, είτε με θρησκευτικό. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις Σύμφωνο Συμβίωσης με τη βοήθεια συμβολαιογράφου.
Προβλήματα που μπορεί να συναντήσεις
- Πώς μπορεί κάποιο άτομο να παραβιάσει την ιδιωτική μου ζωή;
Όταν κάποιος (άτομο, οργανισμός, κράτος) αποκτά πρόσβαση στις ηλεκτρονικές σου επικοινωνίες χωρίς την έγκρισή σου, ή δημοσιεύει τη σεξουαλική σου ζωή και δραστηριότητα, την περιουσία, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου, τη σωματική και ψυχική σου υγεία, τις διαπροσωπικές σου σχέσεις.
- Είμαι αιτών άσυλο, μπορώ να παντρευτώ με Έλληνα;
Γενικά ο νόμος δεν απαγορεύει το δικαίωμα στο γάμο σε αιτούντες άσυλο. Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη υπάρχουν πολλές δυσκολίες και μεγάλες καθυστερήσεις καθώς, για να δοθεί άδεια γάμου σε αιτών/αιτούσα άσυλο, απαιτούνται κάποια πιστοποιητικά από τη χώρα καταγωγής, που όμως τις περισσότερες φορές αδυνατεί να προσκομίσει. Επίσης, οι Δήμοι που είναι αρμόδιοι να εκδώσουν την άδεια γάμου, ζητούν πολλές φορές διαφορετικά έγγραφα και δεν εφαρμόζουν μία ενιαία διαδικασία, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στους αιτούντες άσυλο. Ως αιτών άσυλο, μπορείς να συνάψεις Σύμφωνο Συμβίωσης στην Ελλάδα με τη βοήθεια συμβολαιογράφου.
- Μπορώ να παντρευτώ άτομο του ίδιου φύλου;
Στην Ελλάδα όχι. Μπορείς όμως να συνάψεις Σύμφωνο Συμβίωσης σε έναν συμβολαιογράφο.
- Μπορεί κάποιος να με εξαναγκάσει σε γάμο;
Στην Ελλάδα όχι. Έχεις το δικαίωμα να μην παντρευτείς αν δεν το θέλεις.
- Επιτρέπεται να παντρευτώ με δύο ή περισσότερα άτομα ταυτόχρονα;
Στην Ελλάδα όχι.
- Μπορώ να χωρίσω αν δεν θέλω πλέον να είμαι παντρεμένη/ος;
Στην Ελλάδα μπορείς ανά πάσα στιγμή να ζητήσεις να διαλυθεί ο γάμος ή το Σύμφωνο Συμβίωσης. Μπορείς να χωρίσεις ακόμη και αν έχεις παιδιά. Είναι χρήσιμο να συμβουλευτείς κάποιο δικηγόρο για θέματα που έχουν να κάνουν με την επιμέλεια και τη φροντίδα των παιδιών, καθώς και την περιουσία σου.
- Αν είμαι παντρεμένος/η και χωρίσω, τι συμβαίνει με την επιμέλεια των παιδιών;
Η διαδικασία του διαζυγίου στην Ελλάδα γίνεται με τη βοήθεια δικηγόρων οι οποίοι αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν κάθε μέλος του ζευγαριού ώστε να καθοριστούν οι συνθήκες της επιμέλειας και φροντίδας των ανήλικων παιδιών. Την επιμέλεια και φροντίδα των ανήλικων παιδιών στην πράξη αναλαμβάνει είτε η μητέρα είτε ο πατέρας, ενώ ο άλλος γονέας διατηρεί το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί. Σε αρκετές περιπτώσεις ο ένας γονιός δεσμεύεται να πληρώνει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό κάθε μήνα για την ανατροφή των παιδιών, το οποίο ονομάζεται «διατροφή». Στην περίπτωση που το ζευγάρι δεν μπορεί να συμφωνήσει, τότε την απόφαση και τους όρους της επιμέλειας αναλαμβάνει και παίρνει το δικαστήριο με βάση τους ελληνικούς νόμους.
Πιθανές λύσεις και απαντήσεις
- Τι μπορώ να κάνω αν κάποιος παραβιάσει την ιδιωτική μου ζωή;
Καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε δικηγόρο. Μπορείς ταυτόχρονα να αναφέρεις το περιστατικό στην αστυνομία, στον Συνήγορο του Πολίτη ή να προσφύγεις στη δικαιοσύνη ύστερα από επικοινωνία με δικηγόρο.
- Τι μπορώ να κάνω αν δυσκολεύομαι να παντρευτώ ημεδαπό ως αιτών άσυλο;
Θα μπορούσες να μιλήσεις με δικηγόρο ή να απευθυνθείς σε κάποια οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών ώστε να πάρεις σχετικές συμβουλές.
United Nations Human Rights – Child, early and forced marriage, including in humanitarian settings
FRA European Union Agency for Fundamental Rights – Respect for private and family life
FRA European Union Agency for Fundamental Rights – Right to marry and right to found a family
Council of Europe – Right to respect for private and family life
UN Free and Equal